איך עושה רובוט? ללא הווקודר כנראה שלא היינו יודעים את התשובה. אבל כולנו יודעים, והסאונד המאפיין של הווקודר הפך להיות חלק אינטגרלי מהמוסיקה שאנו מקשיבים לה, פופולרי רק קצת פחות מהקול האנושי.
אז מה זה בעצם ווקודר ואיך הוא עובד? במהותו ווקודר (Vocoder) משתמש ב-Multiband Filtering על מנת לקחת איכויות של צליל אחד (ה-Modulator) ולנגן אותו באמצעות צליל אחר (ה-Carrier). המודולטור הוא בדרך כלל סאונד המכיל אלמנטים ריתמיים (דיבור, מקצב תופים, גיטרה אקוסטית) אשר 'יושלכו' על ה-Carrier שהוא בדרך כלל סאונד שטוח (על מנת שהסאונד הריתמי של המודולטור יוכל 'להזיז' אותו באפקטיביות).
הווקודר (Vocoder) אשר פותח בשנות השלושים של המאה הקודמת למטרות צבאיות של קידוד קול ליווה את המוזיקה האלקטרונית מראשית דרכה והפך לסאונד המזוהה עם הרכבים כמו Kraftwerk ו-Daft Funk. חוץ מהאפקט המפורסם (אך השחוק משהו) של הסינתיסייזר המזמר, הווקודר יכול לשמש בידיים הנכונות כלי יצירתי מדרגה ראשונה ליישום סאונדים ושיטות יצירה חדשניות.
אז למי שמחפש אחר הקול הרובוטי המושלם, או למי שצריך קצת תבלינים אלקטרוניים טעימים במוזיקה שלו, הנה חמשת הפלאגינים הטובים ביותר של ווקודר שתוכלו למצוא:
1. Eiosis ELS Vocoder
מבוסס על הווקודר הקלאסי EMS5000. אינספור אופציות מתקדמות הופכות את הווקודר הזה למפלצת Vocoding שעשויה להיות מאיימת לחלק מהמשתמשים. לא פשוט ולא נוח – אבל מספק תוצאות. (הפלאגין לא זמין לרכישה בימים אלה עקב שינויים בחברת Eilosis, אך ישוב ממש בקרוב למדפים)
2. XILS V+ Vocoder
Roland VP330 נחשב לאחד הווקודרים הטובים אי פעם. כמו המכשיר המקורי ה-XILS V הינו ווקודר בעל 10 bands שמשלב גם מכונת Strings וקולות אנושיים. בנוסף גם אפקט קורוס מלטף וייחודי. המכשיר מביא את הסאונד והפשוט של הווקודרים הישנים בצורה יפה.
3. Sugar Bytes – Robotronic
עזבנו את עולם ה-Vintage והגענו לעולם העתידני והנפלא של Sugar Bytes. הרבה ממתקים אנחנו מקבלים בתוך המכשיר הזה, כולל Formant Shift, מולטי אפקט ונגן דגימות. כמיטב המסורת, עוד מכשיר מצויין מהחברה הנהדרת הזו.
4. Image Line – Vocodex
מהחברה מאחרי FL Studio (פרוטי לופס), ווקודר מצויין, ורסטילי אך עדיין נוח לתפעול – ונשמע מצויין. ניתן לבחור את מספר ה-Bands של הווקודר, בין 5 ל-100. יותר Bands נותנים בדרך כלל פעולת ווקודר מפורטת יותר, אך בהקשר הזה יותר Bands לא שווה בהכרח סאונד יותר טוב.
5. Sonic Charge – Bitspeak
ולסיום… Bitspeek. לא בדיוק ווקודר קלאסי, משלב גם Pitch Tracking ואלמנטים נוספים בצורה פשוטה ואפקטיבית. מביא סאונד מגניב ומעודכן. צעצוע קטן, סופר פשוט ומואי כיפי שעולה רק 29$ 🙂 פנינה אמיתית!
תקשיבו קצת ל-Turly מתחרפן איתו:
שכחתם לציין פלאגין מעולה שמדורג בהרבה מאוד אתרים במקום הראשון:
Sonivox Vocalizer
http://sonivoxmi.com/products/details/vocalizer-pro
Vocalizer הוא לא ווקודר במובן הקלאסי, אלא מכשיר מורכב יותר לפרוססינג של ווקאל (שאכן יכול להשמע במצבים מסויימים דומה לווקודר)